Angst

Angst is een motherfucker

Angst…  

Het woord met een heeeele grote A… 

Angst is een emotie en ons natuurlijke reactie op gevaar. 

Ons lichaam raakt in opperste staat van paraatheid waardoor het hart sneller gaat kloppen, de ademhaling versnelt, de bloeddruk gaat omhoog en de spieren die zich aanspannen. Deze plotselinge en hevige reactie duurt vaak niet lang en ervaart iedereen wel eens. Het is een gezonde reactie. Allemaal heel logisch. 

Maar angst is soms ook een motherfucker… het verstopt zich en komt tevoorschijn op het moment dat je het niet verwacht… heftiger dan gewenst. Hij is ook niet zomaar verdwenen en blijft vaak plakken achterin je gedachte. 
 
Voor sommige mensen kan angst zo beklemmend worden dat deze reactie blijft en dat deze gezonde angst ‘ongezond’ wordt en er angstklachten of zelfs een angststoornis ontwikkelt word. 

 Mensen met een angststoornis zijn namelijk óók bang in situaties die geen direct gevaar opleveren. Ze raken bijvoorbeeld in paniek als ze een presentatie moeten geven op het werk, durven niet meer naar buiten of liggen nachtenlang te piekeren.  

Het gaat bij angststoornissen in alle gevallen om serieuze symptomen die de kwaliteit van leven ernstig aantasten. Door een angststoornis ga je op den duur doodgewone situaties vermijden en word je alledaagse routine serieus in de war geschopt. 

Ik heb jarenlang verschillende angststoornissen gehad, Ik dors niet in het openbaar te spreken met niemand niet, Ik heb jarenlang niet naar de tandarts durven gaan, Bij de buren een ei of kopje suiker lenen was ondenkbaar… Op een gegeven moment dors ik ook niet meer een kledingwinkel in als ik zag dat er minder dan 5 mensen waren. Om maar te zwijgen wat er gebeurde al ik bloed moest laten pikken of een injectie moest halen.  

Die laatste is overigens nog steeds een probleem, ik heb het onder controle (meestal haha) 

Ik krijg het dan benauwd, en zweterig mijn lichaam lijk zich af te sluiten en ik voel alleen die pijnlijke knoop in mijn maag. Alles in mij schreeuwt om te vluchten en ik ben meerdere keren flauwgevallen. 

Maar liefst één op de vijf Nederlanders heeft last van een angststoornis of fobie, waarbij meer vrouwen dan mannen last hebben van angst. Het komt het meest voor in de leeftijdsgroep 25 tot 44 jaar.  Helemaal niet zo gek dus dat jij er misschien ook wel een hebt.  

NO WORRIES! JE BENT DUS NIET ALLEEN. 

 

Maar hoe gaan we deze MF tackelen dan? Ik heb een aantal tips voor je op een rijtje gezet. 

Neem is een moment de tijd om voor jezelf op te schrijven waar je bang voor bent. 
Doe dit wel op een moment dat je er rationeel over kan denken. Praat met jezelf zoals je met een vriendin zou praten over hun angst. 
Stel jezelf eens wat vragen over die angst en probeer erachter te komen waarvoor je echt bang bent. Probeer de verdieping in te gaan. 
Wat is er aan de hand? 
Wat is er feitelijk aan de hand? 
Wat ervaar je? 
Waarom ervaar je dat? 
Als de situatie anders zou zijn, hoe zou je dat dan aanpakken? 
Hoe zou je deze kunnen toepassen in eenzelfde situatie? 
 
 
Mijn angst voor injecties bijvoorbeeld heeft eigenlijk niets te maken met de injectie… maar de pijn die het doet. Zodra ik een naald zie link ik dat meteen aan de pijn die ik voel als het gebruikt wordt. 

 

Kom je er niet uit… bespreek het met iemand anders. Wie weet kom je door dat gesprek wel op de juiste antwoorden of de juiste inzichten. 
 
Vind je het lastig of heb je niemand om mee te praten zoek professionele hulp. Echt de drempel lijk heel hoog maar het zoeken van professionele hulp is niets raars aan. Die mensen zijn er voor jou. 
Jij hoeft niemand verantwoording af te leggen en niemand anders kan jouw leven lijden dan jij.  
Dus kom je er niet uit… doe jezelf dan niet tekort en zoek hulp. Dat ben je waard en dat verdien je.  
 
Zorg voor een tegen geluid! Heb je eenmaal door waar jouw angst vandaan kom… maak een tegen geluid ga jezelf opnieuw leren denken. Zoek de positieve tegenhanger en blijf dat als een mantra herhalen. 

Richt je op de positieve dingen. 
 

Maar wat je ook doet, laat je niet tegenhouden, juist door het uit de weg te gaan maak je het probleem alleen maar groter. 

 
Angst is een motherfucker, hij laat je niet los totdat je hem geen andere keus geeft. 
The power is in youyou can do this! Go for it. 

 

Ik vind jou geweldig! Nu jij nog 😉  

 

Liefs Sam